Informatie en tips.

Op deze pagina willen we wat algemene informatie geven over wat voor apparaten en materialen we gebruiken voor de bouw van onze projecten.

Ook geven we een lijst van bedrijven waar we vaak onze materialen bestellen.

Informatie.

Ervaringen met MDF.

Voor veel van mijn ontwerpen gebruik ik MDF plaat met een dikte van 1mm. Bij dit soort dunne platen moet je in de praktijk toch rekening houden met een tolerantie van 10% voor de dikte. Ik ga meestal voor de verwerkingsdikte uit van 1,2mm zeker als ik meerdere laagjes MDF op elkaar lijm.

Het snijden van MDF op een laser-cutter gaat heel goed. Alleen moet er rekening mee worden gehouden dat de kwaliteit van de MDF platen nog al kunnen verschillen. Dan praat ik in hoofdzaak over de hoeveelheid lijm die in de platen zit. Hoe meer lijm hoe harder het MDF is en hoe meer vermogen je nodig hebt om het door te snijden. Ik  koop mijn MDF meestal in een wat groter aantal in. Dan kan je een proefplaatje maken met de laser-cutter en de gevonden waardes steeds weer gebruiken voor die serie MDF plaatjes.

De Laser-Cutter.

Als laser-cutter gebruikt ik de Beamo laser-cutter van FLUX. Dit is een middelmaat laser-cutter met een werkoppervlak van 300 x 210 mm. Standaard zit er een 30 W CO2 laser in. Het is een handzaam apparaat en ziet er degelijk uit.  De materiaaldikte die je kan snijden ligt tussen de 0 en 3 mm. Als je dikkere materialen wilt snijden dan moet je meerdere gangen van de laser-cutter programmeren. Daarbij moet de diepte van de laserlijn steeds iets dieper in het materiaal liggen om de focus van de laser goed te houden.  Daarom heb ik een extra optie bij deze laser-cutter besteld waarmee de focus van de laser automatisch wordt ingesteld. Je geeft dan in de software op hoeveel gangen je wilt maken, hoe dik je materiaal is en met hoeveel mm je de focus per gang wilt aanpassen. De laser-cutter stelt het dan bij elke gang in.

Je moet wel rekening houden dat na een lasergang in de uitgebrande lijn er harder materiaal komt te zitten. Dat is o.a. de lijm die in het MDF zit en houtresten die door de laserstraal verbrand wordt. Hierdoor is bij de volgende lasergang de inbranddiepe wat minder.

Het nadeel bij het gebruik van een laser-cutter is dan het in principe een verbrandingsproces is en er dus ook verbrande rookgassen vrijkomen. Daarom moet je er voor zorgen dat de rookgassen direct naar buiten worden afgevoerd zonder dat ze in de ruimte waar de laser-cutter staat blijven hangen. Deze laser-cutter heeft een krachtige ventilator aan board en een aansluiting achterop de cutter zodat er een flexibele slang kan worden aangesloten en de gassen direct naar buiten geleid worden. 

Omdat het snijden dus een verbrandingsproces is zullen de snijvlakken ook altijd zwart afgeven. Even een schuurpapiertje er over heen helpt al om het wat minder te maken. Zeker als je het werkstuk daarna behandeld met een primer en daarna b.v. spuit in de kleur die je wilt hebben, zie je eigenlijk niets meer van die zwarte randen.

 

De 3D-printer.

Voor het 3D-printwerk gebruik ik de Ultimaker 2+. Dit is een degelijke 3D-printer. Ik heb hem al een flink aantal jaren en er al duizenden printuren mee gedraaid. Mechanisch heb ik nog geen enkel probleem gehad alleen heb ik 1 keer de Aan/Uit schakelaar moeten vervangen. Als onderhoud moet je zo nu en dan de nozzle schoonmaken en de geleidingsassen van de printkop smeren. De nozzle is het kopje waaruit het dunne sliertje filament komt. In de nozzle zit een heel klein gaatje (ik gebruik 0,4mm) wat zo nu en dan verstopt zit. Dat is ook afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte filament. Ik gebruik altijd de jupiter serie van 123-3D. Hier heb ik eigenlijk nooit last mee. 

Resin printer.

Binnenkort hopen we een resin 3D-printer aan te schaffen.

3D scanner.

Om modellen in te kunnen scannen gebruiken we een 3D scanner van het merk "Creality" type "Otter". Dit is een hele mooie handscanner waarmee je van heel kleine tot heel grote objecten kunt inscannen. de scanner kan een precisie halen van 0,02mm. Er zit een set van 2 dubbele lenzen op de scanner zodat alle soorten objecten gescand kunnen worden. Verder zit er een kleuren camera in de scanner voor het realistisch weergeven van het object.

Lijst met leveranciers.

Laserbeest

Dit bedrijf levert heel veel verschillende materialen speciaal voor bewerking met een laser-cutter.

Het is een betrouwbaar bedrijf wat heel correct communiceert en snel levert. Een aanrader.

Webadres: https://www.laserbeest.nl

Lasersheets

Dit bedrijf levert heel veel verschillende materialen speciaal voor bewerking met een laser-cutter. Ik koop hier met name de MDF-plaatjes van 1mm. Zijn verder best lastig te krijgen. Voor het fijne werk kan je hier ook Laserboard van 0,5 mm kopen.

Het is een betrouwbaar bedrijf wat heel correct communiceert en snel levert. Een aanrader.

Webadres: https://lasersheets.nl

GreenBasic

Dit bedrijf levert verschillende soorten houten plaat materiaal. 

Het bedrijf is een leerbedrijf voor jongeren met autisme. Je wordt er zeer correct en met een persoonlijk tintje geholpen.

Webadres: https://www.greenbasic.nl

Pijp-Lines   modelbouw & hobby

Bij dit bedrijf koop ik o.a. de koperen profielen voor de verschillende projecten.

Webadres: https://webshop.pijplines.nl

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.