De Bakkerswinkel.

Voor onze kleindochter gaan we een bakkerswinkeltje maken in de schaal 1:12.

Samen met haar hebben we een model uitgekozen hoe de winkel eruit moet gaan zien. Het winkelfront hebben we gevonden in het blad "P&M Special" Dat was het uitgangspunt.  Hieronder staat een afbeelding.

Met dit als uitgangspunt ben ik gaan tekenen. Ik gebruik hiervoor een Mechanical CAD programma waarin eerst een platte tekening op maat gemaakt wordt. Ik begin met de voorgevel.

Op deze manier heb ik eerst de hoofdmaten van het winkeltje bepaalt. Als uitgangspunt heb ik de deuren genomen van 60 cm. Aangezien het winkeltje een dubbele deur heeft wordt het totaal dus 120 cm. Dit heb ik omgezet in de schaal 1:12

Zo heb ik ook de zijaanzichten getekend. Om het geheel wat aanschouwelijker te maken heb ik een 3D-versie van het winkelfront gemaakt. Dat staat hieronder weergegeven.

Het globale tekenwerk is nu wel gedaan. De volgende stap is het maken van de snijbestanden voor de laser cutter.  Als uitgangspunt gebruik ik de tekeningen die ik van de verschillende aanzichten hebben gemaakt. Deze tekening kleed ik dan weer uit tot het deel wat ik echt willen gaan snijden.

Als eerste heb ik de bestanden gemaakt voor de twee winkelruiten in het front van de winkel. In principe zijn het rechter en het linker front precies het zelfden.

De twee bovenstaande tekeningen zijn dus de snijbestanden voor de laser-cutter. In de tekeningen zien we zwarte en rode lijnen. De zwarte lijnen geven aan wat de laser moet uitsnijden. Dat wordt dan op hoog vermogen van de laser gedaan. De rode lijnen zijn graveerlijnen. Deze lijnen moeten alleen ingebrand worden in het hout maar de laser mag niet door het materiaal heen gaan. Dat wordt dan ook op laag vermogen van de laser gedaan. Dit paneel bestaat dus uit twee tekenlagen. Die worden dan ook als zodanig naar de laser-cutter gestuurd.

Het front bestaat uit twee delen. Het deel dat aan de binnenkant komt is wat betreft de ruitopening iets groter. Zo ontstaat er, als de twee helften op elkaar worden gelijmd, een richeltje waarin later het glas gezet kan worden. 

Het resultaat is hieronder te zien.

Nadat de twee helften van het front paneel met de laser-cutter zijn uitgesneden worden ze op elkaar gelijmd. Omdat het binnenste deel iets kleiner is rond de ramen ontstaat er een richeltje waarin later het Acrylaat glas gelijnd kan worden. De rechter foto laat de elementen (1mm MDF) zien die later op het front gelijnd worden. Van de onderste dorpel van het front worden er 4 op elkaar gelijmd, de vensterbank bestaat uit 3 stukjes en de bovenkant van het raam bestaat uit 2 stukjes MDF. 

De zuilen aan weerskanten van het winkelfront bestaat uit 3 delen elk geprint op de 3D-printer. De 3 delen worden op elkaar gelijmd.  De belangrijkste reden dat de zuilen uit 3 delen bestaat heeft te maken met de maximale hoogte die mijn 3D-printer aankan. In de gleuf van de zuil past weer het frontpaneel. Het frontpaneel wordt in elkaar gelijmd en alle elementen worden ook op het paneel gemonteerd. Als alles klaar is wordt het hele paneel met een grijze primer gespoten zodat het geschikt is om afgewerkt te worden. De volgende stap is het maken van het rechter frontpaneel. Die is precies hetzelfde als het linkerfront.

De volgende stap is het tekenen en maken van het portaal met daarin de winkeldeuren. Het kozijn voor de deuren wordt van 3 laagjes MDF van 1mm uitgesneden met de laser-cutter en op elkaar gelijmd. Bij het dunne MDF van 1mm moet er toch wel met een tolerantie van 10% worden gerekend. Meestal is het wat dikker. Ik houd meestal 1,2 mm per plaatje aan als ik meerdere lagen op elkaar lijm. Van het binnenste laagje zijn de raamopeningen weer iets groter om straks een lijmrandje te krijgen voor het glas. De pilaren aan de zijkant van het deurkozijn zijn met de 3D-printer gemaakt. Van alle drie de componenten heb ik een 3D object gemaakt en met een speciaal programma deze ook weer in 3D in elkaar gezet. Het resultaat is hieronder te zien.

Nu eerst maar de elementen uitprinten en alles in elkaar zetten. Er zitten nog geen deuren in het kozijn. Die komen later. Als alles gelijmd is spuit ik het geheel weer in een grijze primer voor latere afwerking. 

Voor de ramen ga ik gebruik maken van Acrylaat (Perspex) plaatjes van 1mm dik. Dit spul is prima te snijden met de laser-cutter en geeft heel mooie scherpe en heldere randen. In tegenstelling tot MDF, wat op de randen eigenlijk verbrand en zwart wordt, blijft Acrylaat mooi helder. Mijn vrouw kwam op het idee om op de ramen een patroontje te graferen. Bij een juiste instelling van de laser krijg je een wit melkachtig patroon wat er geel erg mooi uitzien. Nu nog even zoeken naar het juiste patroon hiervoor.

Het Acrylaat glas bestel ik bij LASERBEEST. Dit is een bedrijf die heel veel materialen verkoopt speciaal voor laser bewerking. Ik bestel daar vaker en het is een prima bedrijf wat je order heel correct afhandelt en snel levert.

Het web-adres is:  https://www.laserbeest.nl

Het deurportaal heb ik in eerste instantie gebouwd als een los stuk. Dat geldt eigenlijk voor het hele front. Het bestaat uit 3 stukken. Linker etalage, rechter etalage en deurportaal. Op de vloer van het deurportaal heb ik een stenen vloer nagebootst. Dat gaat heel mooi met de laser-cutter. Deze stel je in op de lasersterkte voor graveren en dan laat je dat patroon inbranden. De brandlijnen zijn wat verdiept en dienen dan ook als voeg. 

Om het interieur van het bakkerswinkeltje toegankelijk te houden ben ik van plan om het winkelfront los te bouwen wat dan met een klik mechanisme op de binnenkant kan worden bevestigt. Aan het winkelfront bouw ik dan ook meteen de etalages.

 

Even een impressie van het winkelfront tot nu toe.

De volgende stap is het maken van de deuren.

In de zijmuren zitten aan beide zijdes blinden panelen. Het is leuk om hier wat mee te doen en niet alleen te schilderen. Mijn idee was om er een stenen patroon in aan te brengen. Ik ben op zoek gegaan naar een mooi patroon van wat oud uitziende stenen. Op "Etsy" is natuurlijk een hoop te vinden zo ook een mooi stenenpatroon. Je kan dat kopen voor rond de 2,00 euro waarna je een digitaal bestand kan downloaden. Dat is een .pdf file met daarin een 6 tal foto's van stenen muren. Ik heb er één gekozen en deze uitgeprint. Omdat papier ook prima te snijden is op de laser-cutter heb ik een snijbestand gemaakt van het blinde paneel. Het geprinte blad met stenen in de laser-cutter en het bestand naar de cutter sturen en klaar is Kees. (na 2 minuten) Het geheel ziet er al heel aardig uit. Het velletje papier zit er nog wel los in maar het is meer voor het gezicht.

Even een tussenstand. Het zijn allemaal nog losse panelen maar je kan het geheel wel in elkaar zetten. Je krijgt dan al een aardig beeld van hoe de bakkerswinkel eruit komt te zien.

De dakconstructie.

Het dak gaat uit twee delen bestaan. Het eerste deel is het hoogst. Daarop komt ook de naam te staan van het winkeltje. Dit deel is hol en gaat ook de elektronica bevatten voor de lampjes van de winkel.

Het tweede deel, de bovenkant is minder hoog en wordt trapsgewijs steeds breder. Het is eigenlijk de kuif van het winkeltje.

Het eerste deel van het dak.

Het eerste deel van het dak is ongeveer 4 cm hoog en helemaal hol van binnen. Om het geheel toch stevig te maken is er gebruik gemaakt van een reeks dakspanten met dwarslatjes.  De spanten heb ik weer in mijn 3d-CAD programma getekend en uitgesneden met mijn laser-cutter.

Het mooie van de laser-cutter is dat je alle spanten precies gelijk maakt en dat je op een 0,1 mm nauwkeurig kunt werken.  Ideaal voor dit klusje dus.  op de onderstaande afbeeldingen is het resultaat te zien.

In de open ruimtes van het dak komt de elektronica te zitten voor de lampjes van het winkeltje. Ik wil het wat uitgebreid maken en heb het volgende bedacht. Als eerste komt er in het dak een batterij module te zitten met daarin twee cellen Li-ion, samen goed voor iets meer dan 7 volt. De batterijen zitten in een laad/ontlaad module waarvan de uitgangsspsnning 9V bedraagd. Het is de bedoeling dat alle lampen uit Ledverlichting  bestaan. Dus ook als er meerdere LEDs in serie staan is die 9V  wel genoeg.  Er komen in totaal 9 lichtpuntjes in het winkeltje zowel binnen als ook buiten aan de gevel. Om het wat natuurgetrouwer te maken kunnen de LEDs afzonderlijk in lichtsterkte worden geregeld en in-en uit geschakeld. Om niet een hele hoop knopjes achterop het dak te krijgen, is het de bedoeling dat de LEDs met een IR-afstandsbediening geschakeld kunnen worden. Hiervoor heb ik de hulp ingeroepen van een micro-processor van het type ARDUINO UNO om de IR-signalen te ontvangen en de LEDs te regelen en te schakelen. Ik kom daar later uitgebreid op terug.

Hierboven zie je de batterij module die vervolgens in de dakconstructie wordt ingebouwd. De batterij module heeft aan de achterkant van het dak een USB-C connector waarmee de batterij opgeladen kan worden.

Aangezien het dak altijd weggenomen moet kunnen worden om b.v. het winkeltje in te kunnen richten of de inrichting te kunnen veranderen moet er een mechanisme worden bedacht waarmee de elektrische verbinding voor de lampjes tussen het dak en de winkelruimte tot stand gebracht wordt.

 

Het tweede deel van het dak.

Nu weer verder moet de dakconstructie. De bovenkant van het dak is een soort kuif met allemaal schuine en rechte randjes. Ik heb deze bovenkant ook weer in mijn CAD programma getekend en heb ik besloten om deze van plastic (PLA) te maken die ik dan weer in mijn 3D-printer ga uitprinten.

Het profiel voor de voorzijde en zijkanten is te groot om in één keer in de 3D-printer te maken. Ik het er dus 10 uitgeprint van ongeveer 15 cm elk. Deze losse stukken heb ik zo goed mogelijk aan elkaar gelijmd. 

Om het geheel wat te verstevigen en om de dak constructie zodanig te maken dat er uiteindelijk bovenop een afdekplaat kan komen heb ik ook wat verstevigingen in de vorm van spanten geprint en in de rand gelijmd. De dak profielen moeten nu netjes in verstek gezaagd worden waarna ze één voor één op het eerste gedeelte van het dak worden gelijmd.

Het geheel ziet er behoorlijk stevig uit. Nu eerst alle naden netjes afwerken met auto plamuur en het geheel in de primer zetten. Het dak is nu klaar om de elektronica te kunnen inbouwen.

Het ziet er al heel aardig uit. Alles staat nog wel in de primer maar binnenkort begin ik met het spuiten van de echte kleuren.

De afwerking.

De ruwbouw van het bakkerswinkeltje is nu zo'n beetje klaar. Het wordt nu tijd om o.a. de elektriciteit aan te leggen en natuurlijk moet alles in de juist kleur worden geschilderd. Aan de binnenkant wordt de vloer van de winkel gemaakt in de vorm van een houten pakketvloer. Als lambrisering wordt er in de winkel een leuk bloemetjes behang gebruikt.

De pakketvloer.

Als basis voor het winkeltje wordt een plaat MDF gebruikt. Hierop worden de muren gemonteerd maar ook de pakketvloer kan hierop direct worden aangebracht. 

Mijn vrouw heeft ruime ervaring in het maken van pakketvloertjes voor poppenhuizen. Dus dit klusje nam ze graag voor haar rekening. Eerst is de buitenste rand van de vloer bepaalt toen de zijpanelen nog op de bodemplaat waren gemonteerd. Die rand is vervolgens van dunne latjes gemaakt die netje verstek gezaagd zijn. Binnen deze rand moet de pakketvloer worden gelegd. De pakketvloer is gemaakt van dunne latjes die in hobbyzaken wel te krijgen zijn. Het zijn volgens mij roerhoutjes voor b.v. koffie. De latjes zijn op verschillende lengtes afgeknipt met een speciale kniptang.

Nu begint de echte klus. De latjes worden in verschillende lengtes afgeknipt en op de bodenplaat gelijmd. Dat is een precies werkje met al die hoekjes waar later de pilaren van de wanden komen te staan.  Om het zo natuurlijk mogelijk te maken wordt er steeds afgewisseld in de lengte van de plankjes. Het is verstandig om op de bodemplaat vooraf een aantal verticale lijnen te tekenen die netjes haaks zijn. Deze lijnen voorkomen dat je tijdens het plakken wat schuin kan gaan waardoor je aan het eind niet meer mooi uitkomt. Met zo'n pakketvloer zie je meteen als het niet helemaal recht loopt. In eerste instantie lijkt het nog niet zo strak maar als alle latjes gelijmd zijn en de lijm is uitgehard dat wordt de vloer geschuurd en in de lak gezet. 

Als de vloer droog is kan deze weer ligt worden opgeschuurd en vervolgens weer worden gelakt. Alles bij elkaar een flinke klus waar ze toch zeker een hele dag mee bezig is geweest. Het resultaat is mooi en daar gaat het om.

Het schilderwerk.

Onze kleindochter heeft de kleurtjes voor haar bakkerswinkel zelf uitgekozen. Het waren speciale kleurtjes die niet in de "Model Air" reeks van vallejo voorkwamen. Dus het wordt met de hand schilderen in plaats van spuiten. Dat is vooral met het roze wat lastig omdat deze kleur niet in één keer dekt.

De losse panelen van de muur.

Op zich is het handig dat het bakkerswinkeltje wat betreft de wanden uit allemaal losse delen bestaat. Dat scheelt een stuk bij het met de hand schilderen daarvan. Ze zijn zo wat handzamer.  De onderkant van de panelen aan de buitenkant (onder de ramen) wordt ingevuld met een tegelpatroon.  Die gaat mijn vrouw maken. Aan de binnenkant krijgt de onderkant (onder het raam) een roze bloemetjes behang.

Ik ben begonnen met het schilderen van de buitenkant van de panelen. Eerst de delen die het diepst zitten. Dat was in dit geval de roze kleur.  In ieder geval moest alles 2 keer worden geschilderd. De grote vlakken zelfs 3 keer. Vervolgens waren de pilaren aan de beurt. Ik schilder eerst de buitenzijden. Wat aan de binnenkant valt van de pilaren schilder ik laten omdat ik dan eerst de grote vlakken aan de binnenkant wil schilderen.

 

wordt vervolgd.

De verlichting.

Nu eerst een lichtplan voor de bakkerswinkel. 

  1. Naast de winkeldeuren komen op de twee pilaren elk een buitenlamp. Ik heb voor de buitenlamp  al wel een idee maar moet het nog even uitwerken.
  2. Op de twee hoeken van het winkeltje komen aan de zijkanten, op de pilaren,  ook twee lampjes van het zelfde ontwerp als naast de winkeldeuren.
  3. In het portaal voor de winkeldeuren komt aan het plafond ook een lampje en op dezelfde hoogte ook een in de winkel bij de deur in de vorm van een plafonnière.
  4. In de linker en rechter deel van de winkel komen  twee hanglampjes. 
  5. Boven de twee etalages komt een ledbalkje aan beide zijde boven het raam.

We beginnen met het aanleggen van de bedrading. In het dak wordt de speciale verlichting controller geplaatst. Alle lampjes worden hierop aangesloten. Een deel van de lampjes zitten vast aan het dak.  dat zijn de volgende:

  • De twee hanglampjes voor het linker en rechter deel van de winkel.
  • Het lampje in het midden van de winkel voor de winkeldeur.
  • De lampjes die boven de etalages komen te hangen.

Voor deze lampjes is de bedrading simpel en kan boven het plafond naar de verlichting controller worden gevoerd.

Voor het lampje die aan de buitenkant boven de deur zit en voor de buitenlampjes die op de pilaren worden gemonteerd is het een ander verhaal. Omdat het dak los op het winkeltje zit moeten deze verbindingen via een connector systeem worden gemaakt.

 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.